Zo leer je om jezelf beter af te schermen tegen prikkels van buitenaf

Zo leer je om jezelf beter af te schermen tegen prikkels van buitenaf

Wie in de stad woont, weet vast en zeker waar ik het over heb als ik zeg: PRIKKELS EVERYWHERE! Grote billboards, knipperende lichtjes, de geluiden van de tram en van ander verkeer, toeterende auto’s, de lekkerste geuren die je doen denken aan die leuke vakanties, posters op iedere hoek van de straat en ga zo maar door.

Relax

De stad is dé perfecte plek om je zintuigen te activeren. Allemaal tegelijkertijd. Reuk, smaak, geur, gehoor en zien. 24/7. Je zintuigen worden kortom enorm geprikkeld. Dat kan grote voordelen bieden: op die ene lekkere geur afgaan en uitkomen bij een Indiaans restaurant, maar het kan je ook overvoeren. Zeker wanneer je gevoelig bent voor prikkels van buitenaf en niet goed weet hoe je je kunt afschermen. In deze blogpost ga ik in op een aantal manieren hoe jij leert om je beter af te schermen tegen prikkels van buitenaf.

Manier 1: Visualiseer jezelf in een glazen bol van wit licht

Voordat je naar buiten gaat of naar een omgeving met veel prikkels, kun je deze oefening doen. Hij neemt nog geen 5 minuten in beslag en het kan je enorm helpen. Ga staan, sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Visualiseer vervolgens een bol om je heen gevuld met wit licht. Beeld je in hoe het witte licht jouw hele lichaam omringt en een persoonlijk energieveld vormt om je heen tot ongeveer 0,5 meter van je lichaam af. Zeg innerlijk tegen jezelf: ‘Ik blijf in mijn eigen energie en ik sluit me af voor negatieve energieën van buitenaf. Positieve energieën mogen wel in mijn energieveld komen.’ Open vervolgens je ogen en ga weer verder met je dag!

Manier 2: Grondingsoefening

Door stevig te gronden ben je weerbaarder voor de prikkels van buitenaf. Ook deze oefening kost nog geen 5 minuten tijd. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst te gronden en vervolgens de bol van wit licht om je heen te visualiseren. De grondingsoefening doe je zo: sta stevig met beide voeten op de grond. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Visualiseer vervolgens een wit koord vanuit je stuitje dat door je lichaam naar beneden gaat, via beide voeten de aarde in. Blijf dat witte koord vol energie een paar ademhalingen visualiseren en voel hoe je gesteund wordt door de aarde. Zo sta je stevig met beide benen op die grond. Door goed te wortelen, ben je als een sterke boom. Je kunt je bladeren verliezen door een heftige storm, maar je zal nooit omwaaien.

Manier 3: Verkoop wat vaker ‘nee’

Wanneer je op je werk nogal overrompeld wordt door alle geluiden van buitenaf, kan je je moe en ‘op’ voelen. Soms kan je wat tegen die geluiden doen, maar soms ook niet. Als je merkt dat je overprikkeld raakt, is het belangrijk om wat tijd voor jezelf in te plannen en niet alleen maar door te razen. Stel dat je in de avond met een vriend of vriendin had afgesproken maar eigenlijk te moe bent om nog wat te gaan doen, stel dan duidelijke grenzen en verplaats de afspraak. Zo zorg je ervoor dat jij in de avond weer kan opladen zodat je met frisse energie de volgende dag tegemoet gaat.

Daarnaast is je natuurlijke gevoeligheid natuurlijk een zegen omdat je goed kan invoelen op andere mensen. Zo weet je precies wanneer iemand wat extra hulp kan gebruiken. Echter heeft dit ook een keerzijde omdat je hierdoor jezelf weleens helemaal kan vergeten omdat je continu voor anderen klaar wilt staan. Ga daarom eerst goed bij jezelf na wat JIJ op dat moment nodig hebt en of je het er wel bij kan hebben om een ander te helpen. Zorg eerst goed voor jezelf en daarna voor een ander. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt, kan je namelijk veel meer aan een ander geven dan wanneer je zelf overprikkeld bent. Als iemand dus om jouw hulp vraagt, kun je ook eerlijk zeggen: ‘Ik wil je graag helpen maar ik heb eerst even wat tijd voor mezelf nodig. Zullen we morgen bellen?’ Je hoeft namelijk in veel gevallen niet direct voor iemand klaar te staan. Soms heeft die persoon het probleem namelijk de volgende dag al zelf opgelost!

Manier 4: Rest & digest

Muy, muy, muy importante! Rust nemen en opladen. Dit is echt van groot belang wanneer je gevoelig bent voor prikkels. Zelf ben ik ook gevoelig. Vroeger kon dat nog weleens mijn ‘klacht’ zijn maar tegenwoordig is het mijn ‘kracht’. Ik heb gewoon meer tijd nodig om met mezelf te zijn en op te laden dan andere mensen en dat is helemaal goed. Ik geniet ervan om alleen te zijn en ik hou van de stilte. De aandacht naar binnen richten is voor mij super belangrijk om in te checken bij mezelf. ‘Hoe voel ik me? Wat heb ik nodig? Waar heb ik zin in?’ zijn vragen die ik mezelf iedere dag stel. Wanneer je een natuurlijke gevoeligheid hebt en altijd doorraast en altijd ‘aan’ staat, kan dat op den duur leiden tot een burn-out, angstklachten of een depressie. Dit heeft namelijk ook te maken met je hormoonhuishouding, en dan met name met je cortisolafgifte. Wat kan werken, is om ‘me-time’ in te plannen in je agenda. Blok bijvoorbeeld 2 avonden in de week voor jezelf. En neem die tijd dan ook echt voor jezelf! Dus niet tussendoor nog even mails doen en op appjes reageren maar gewoon echt even doen waar jij écht zin in hebt. Zorg voor voldoende ‘rest & digest’-tijd voor jezelf zodat je minder vatbaar bent voor prikkels van buitenaf.

Manier 5: Adem diep en bewust

Wanneer je merkt dat de prikkels je om de oren vliegen, kan een simpele ademhalingsoefening al wonderen doen. Deze oefening kan gewoon je met ogen open doen. Zo kan je ‘m dus overal doen, op straat, op je werk, in de supermarkt, op de wc (daar kan ‘ie met ogen dicht) en zelfs op de fiets of in de auto. Haal zo bewust adem dat je de lucht door je neusgaten naar binnen voelt gaan, zo naar je longen. Merk op hoe je borst en buik uitzetten bij iedere inademing. Laat langzaam de adem weer naar buiten door je mond of neus. Voel hoe je buik zich als een ballon leegzuigt. Door zo bewust om te gaan met je ademhaling verleg je de focus intern. Dat niet alleen, je vertraagt hiermee ook je ademhaling en het verlaagt je hartslag. Zo word je kalmer en beter bewapend tegen de prikkels.

Wat levert het jou op als je jezelf beter afschermt tegen prikkels?

Allereerst: meer energie! Na een lange dag werken kom je niet meer uitgeput thuis maar houd je zelfs nog energie over. En dat is fijn! Daarnaast leer je ook om jezelf beter te beschermen tegen negatieve energieën van buitenaf zodat je die niet overneemt. Wanneer je gevoelig bent, ligt het al snel op de loer dat je als een spons energieën van anderen in je opneemt. Super fijn wanneer iemand op straat een positieve vibe om zich heen heeft hangen, minder fijn wanneer iemand een hele zware energie heeft. Jezelf leren afschermen zorgt er dus ook voor dat jij lekker in jouw eigen energie blijft! Een ander voordeel van jezelf afschermen, is meer focus. Doordat je eigenlijk recht op je doel afgaat, zul je minder je neus achterna gaan naar dat Indiaanse restaurant (tenzij je natuurlijk trek hebt, dan is het een ander verhaal). Doordat geactiveerde zintuigen bepaalde emoties, gevoelens en herinneringen oproepen, dwalen je gedachten sneller af waardoor je focus verliest. Wanneer je zintuigelijke poortjes wat meer gesloten zijn, zul je merken dat je je beter kan focussen op hetgeen wat je van plan bent om te doen.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het leren afschermen van jezelf tegen prikkels van buitenaf? Ik help je daar graag bij! Stuur me gerust een berichtje op info@jeanineleenheer.nl
 

info@jeanineleenheer.nl

Sluit Menu
×