Yoga cultiveren in een Westerse, masculiene samenleving, hoe doe je dat?

Yoga cultiveren in een Westerse, masculiene samenleving, hoe doe je dat?

Twee weken geleden kwam ik terug van mijn yoga avontuur op Mallorca waar ik een opleiding heb gevolgd tot yogadocent. Voor de opleiding moesten we een kort artikel schrijven over yoga. Verder waren we vrij om een onderwerp naar keuze te kiezen. Ik koos voor het onderwerp ‘yoga cultiveren in een Westerse, masculiene samenleving’. Let’s read on!

We are human beings, not human doings

Wanneer ik het heb over masculiene en feminiene energie, dan heb ik het over respectievelijk actie, doen en intellect en bewustzijn, zijn en intuïtie. Een groot deel van de Westerse samenleving is zo ingericht dat we veel in onze masculiene energie zitten. De samenleving is gericht op assertiviteit, actie ondernemen en bezig zijn. Het lijkt alsof er weinig ruimte, tijd en begrip is voor het cultiveren van vrouwelijke energie. Het kan zelfs zo voelen dat wanneer je deze energie meer in je leven wilt brengen, het voelt als ‘tijdsverspilling’ omdat je zo gewend bent geraakt aan het actiegerichte aspect van je leven. Niks is minder waar. 

 

Het balanceren van beide energieën zijn noodzakelijk voor alle aspecten van je leven. Ieder mens heeft beide energieën in zich. Deze energieën worden ook wel Ida en Pingala genoemd. Zowel op emotioneel, mentaal, fysiek als spiritueel niveau behoren deze twee energieën in balans te zijn. Wanneer dit niet het geval is, ontstaat er een disbalans. Deze disbalans hangt samen met andere factoren zoals te weinig energie in het lichaam, ook wel prana genoemd, een ongebalanceerde dosha, het ontbreken van een levensdoel en te veel focus op verlangens, angsten, onzekerheden, negativiteit en zaken die ontbreken in je leven. Het gras is niet groener aan de overkant. Een disbalans kan zich voordoen in de vorm van een ziekte op alle niveaus.

 

Het cultiveren van yoga, waarmee ik bedoel het pad naar het hogere Zelf vinden door middel van yogasana (de yoga zoals wij de in het Westen kennen door middel van beweging), pranayama en meditatie, in een masculiene samenleving kan door bovengenoemde aspecten van yoga gedaan worden. Zo ontstaat er een balans tussen de verschillende energieën. De reis naar binnen wordt gekenmerkt door het vrouwelijke aspect en de reis naar buiten door  het mannelijke. 

 

In een masculiene samenleving is de aandacht gevestigd op the outer world. Tijd voor meditatie, pranayama, yoga, zelfreflectie en stilte nemen we niet/nauwelijks. We verzinnen allerlei excuses om maar niet de aandacht naar binnen te hoeven keren: ‘Ik heb er geen tijd voor.’ Of ‘Ik ben er te onrustig voor.’ Of een veel gehoorde: ‘Ik ben niet flexibel genoeg.’ Juist deze excuses van het ego maken het onmogelijk om in balans te komen waardoor de disbalans tussen je lichaam, geest, hart en ziel alsmaar groter wordt. Dit zal zich onvermijdelijk uiten in een ziekte op een latere leeftijd. Een ziekte is immers een zichtbare manifestatie van een disbalans die zich al jaren in jou heeft ontwikkeld.

 

Een quick fix voor het cultiveren van yoga in een masculiene samenleving bestaat niet. Het vereist wilskracht, discipline en geduld om yoga in een Westerse masculiene samenleving toe te passen. Diep vanbinnen roepen je hart, lichaam, geest en ziel dat je het nodig hebt, maar hoogstwaarschijnlijk staat je ego je nog in de weg. En dat is jou nét waar yoga over gaat… De keuze is aan jou. 

info@jeanineleenheer.nl

Sluit Menu
×