Het gevoel dat we gefaald hebben, herkenbaar?

Het gevoel dat we gefaald hebben, herkenbaar?

Het gevoel dat we niet goed genoeg zijn, dat we hebben gefaald, dat we niet begrepen en gezien worden, is de grootste pijn die we allemaal in ons dragen. We nemen het onszelf kwalijk als we het idee hebben dat we iemand anders tekort hebben gedaan. We geven onszelf de schuld als iets niet gaat zoals verwacht. En we schamen ons wanneer we gedrag vertonen dat zogenaamd niet “goed” is. We willen zo graag gezien en geliefd worden door anderen terwijl we onszelf niet eens lief hebben.

We schamen onszelf voor overeten. We schamen onszelf als we lelijk hebben gedaan tegen onze vrienden of familie. We schamen onszelf wanneer we weer naar de fles wijn grijpen of de zoveelste sigaret opsteken. Diep vanbinnen denken we dat er iets mis is met ons. We voelen ons schuldig. En in plaats van onszelf kwetsbaar op durven te stellen, naar de pijn te gaan, onszelf te leren vergeven en te delen, verstoppen we onszelf, gaan we harder werken en blijven deze destructieve patronen zich herhalen.

Your true nature is love. You are love. You are not your thoughts nor your behavior.

Ons hart dat zo graag geliefd wil worden door onszelf, voelt de pijn die wij onszelf aandoen. We sluiten onszelf letterlijk en figuurlijk op. We blokkeren de natuurlijke stroom van liefde omdat we ons zo diep schamen en schuldig voelen. Het gevoel dat we tekort hebben gedaan en niet goed genoeg zijn zijn, kan er zelfs toe leiden dat we onze geliefden niet eens meer durven knuffelen en alle liefde in ons leven blokkeren. We zijn zo bang om afgewezen te worden, dat anderen zien hoeveel we diep vanbinnen lijden of dat anderen denken dat er iets mis is met ons. Hierdoor gaan we vaak overcompenseren, op zoek naar justice, duiken we weg of creëren we verhalen in ons hoofd. We kopen een grotere auto, een groter huis, we proberen liefde te kopen, we kopen meer en meer. We hunkeren naar suiker, naar alcohol, naar nicotine. We verdoven onszelf om de pijn niet te hoeven voelen. Liefde is niet te koop en ze gaat zelfs niet door de maag. Liefde is jouw hart tegen mijn hart dat zegt: ‘Ik heb je lief.’ Maar vooral naar jezelf: ‘Ik heb mezelf lief.’ 

 

Want wat zijn we streng voor onszelf. We maken het onszelf zo moeilijk. We hopen dat het gevoel dat we niet compleet, genoeg of heel zijn een keer verdwijnt door alles buiten onszelf te zoeken: werk, consumeren, dingen aan onszelf laten veranderen, meer doen, pleasen, overmatig eten, drinken, roken, drugs gebruiken, etc. Die nieuwe jas geeft je een kort moment van plezier en het glas wijn laat je wonden even achterwege, maar de volgende dag duikt het knagende gevoel weer op. ‘Ik ben niet goed genoeg. Ik heb gefaald. Ik ben niet knap genoeg. Ik ben niet intelligent genoeg. Ik word niet geliefd. Ik word niet begrepen. Ik word niet gezien.’ 

 

Wanneer we leren om naar de pijn te kijken in ons hart, onszelf leren vergeven, accepteren en echt te doorvoelen wat er in ons lichaam gebeurt, dan ontstaat er langzaam maar zeker een mildheid in ons hart. De negatieve stemmetjes maken plaats voor een hart dat heel langzaam in jouw oren fluistert: ‘Ik ben hier om lief te hebben. Ik ben hier om jou lief te hebben.’ Onze oude patronen dienen ons niet meer want we realiseren ons dat wij de liefde waard zijn. Ons hart wil liefde. Jij bent de liefde. Destructief gedrag verandert in constructief gedrag. De hunkering naar wijn, sigaretten, ongezond eten, seks, negatieve media, heftige series en films, kleding, uiterlijke producten, dure spullen, porno is er nog steeds maar we horen nu in ons hoofd: ‘Dient het mij als ik dit product koop? Als ik deze serie kijk? Wat wil mijn hart?’ We beseffen dat deze oude patronen ons niet meer dienen. Het is niet meer wie we zijn. We bewegen van haat naar liefde, van angst naar hoop. Iedere dag opnieuw laat jouw hart beetje bij beetje haar ware natuur zien aan jou: amor. 

 

We hebben hier allemaal mee te maken, ik ook

 

De basis is echt om liefde voor jezelf te ontwikkelen en dat is een spannend proces. Vooral in ons koude, individualistische kikkerlandje waar liefde heel vaak als ‘eng’ wordt ervaren. Liefde is namelijk ontzettend kwetsbaar maar tegelijkertijd is zij de bron van waaruit we leven. Ze is er altijd voor ons. 

 

Als ik terugkijk op mijn afgelopen jaren dan zie ik in hoe destructief mijn gedrag was en hoe streng ik voor mezelf was. Toen ik eind vorig jaar weer begon met roken, voelde ik me zo onwijs gefaald. Een leefstijlcoach die rookt, hoe dan? Het voelde alsof ik mijn opleider zo onwijs had teleurgesteld en ik had het gevoel dat wanneer hij dit zou weten, ik nooit het certificaat had ontvangen. Ik voelde me een mislukkeling en ik vond het mezelf niet waard om een goede leefstijlcoach te zijn. Ik besloot om mezelf op de achtergrond te zetten. Tijdens dit pittige proces ben ik onwijs hard aan de slag gegaan met mezelf. Ik liet alle schuldgevoelens er zijn. De gevoelens van falen, schaamte en schuld.

 

Diep vanbinnen voelde ik dat ik dit niet was, ik was niet de sigaret of die verslaafde. Ik was niet de vrouw die sigaretten nodig had. Het was mijn hart dat zichzelf blokkeerde om de pijn niet te hoeven voelen. Ik begon met roken eind vorig jaar onder het genot van drank. Langzaamaan raakte ik weer verslaafd. 

 

En hoe graag ik ook wilde stoppen. Hoeveel positieve affirmaties ik ook opschreef. Hoeveel onderzoek ik ook deed naar hoe slecht roken was. Ik bleef roken. Hoe erg ik mij tegenover mijn vriendinnen schaamde. Ik durfde er zelfs niet eens over uit te komen op social media. En als anderen het aan mij vroegen, zei ik: ‘Nee, ik rook niet.’ Ik herinner me nog een keer dat een oude collega tegen mij zei: ‘Nee, je kan het echt niet maken als leefstijlcoach om te roken.’ Het voelde als een dolk in mijn hart. Het stemmetje in mijn hoofd zei: ‘Zie je wel, je hebt gefaald. Jij kan nooit een goede coach worden want je rookt.’ 

 

Naarmate ik steeds meer liefdevolle vriendelijkheid in mijn leven begon toe te passen en regelmatig verbinding maakte met mijn hart, ontstond er een mildheid naar mezelf toe. Nieuwe gedachten kwamen naar boven: ‘Het is zoals het is en ik weet dat er een moment zal komen waarop ik stop en dat moment is nog niet nu.’ Ik nam uitgebreid de tijd om met mijn gevoelens van schuld en schaamte te zitten. Ik liet ze toe. Dankzij meditatie en het cultiveren van Boeddhistische principes leerde ik om het van een afstandje te bekijken. 

 

Ik leerde om volledig te accepteren dat wat er gebeurde en hoe ik mij voelde dat dat oké was. De strenge stemmetjes in mijn hoofd namen plaats voor acceptatie en mildheid. Ik was niet meer gefocust op “ik moet stoppen” maar op “ik hou van mezelf. Ik ben goed zoals ik ben. Er komt een moment dat ik stop. Het is goed zoals het is.”

 

En zo geschiedde kwam er opeens uit het niets een moment waarop ik opeens was gestopt met roken, wat inmiddels al een paar maanden geleden is. Schuld, schaamte en strengheid waren veranderd in liefde, compassie en mildheid naar mezelf. Sinds ik ben gestopt heb ik geen een keer gedacht aan die sigaret of een behoefte gevoeld. Het is namelijk goed zoals het is. Ik ben liefde waard en een sigaret gaf mij dat niet. Het was een vorm van het blokkeren van gevoelens van schuld en schaamte. 

 

Wanneer we leren om onszelf lief te hebben, dan zal de bloementuin in ons hart gaat groeien waardoor onkruid plaatsmaakt voor boeketten met de mooiste bloemen. 

 

De oude patronen en het oude gedrag dat we hadden dient ons niet meer. Het geeft misschien de snelle kick, de snelle energie of het korte moment van “happiness” maar op de lange termijn geeft het ons leegte en niks voedends. In plaats daarvan leren we om te zitten met de pijn. Met ons verdriet. We leren om onze haatgevoelens, onze woede, ons verdriet, onze schaamte en schuld er te laten zijn. 

 

Door regelmatig contact te maken met je hart, zal jouw hart jou de antwoorden geven die je nodig hebt. Het kloppende orgaan in jouw lichaam dat er altijd voor jou is, is de poort naar de hemel die gewoon hier op aarde te creëren is. 

 

Wil je leren om contact te maken met jouw hart? Wil je leren om jezelf te vergeven, milder voor jezelf te worden? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Binnenkort deel ik mijn lessen met jou hoe ook jij kan leren om deze liefde voor jezelf te ontwikkelen. 

 

Met een open hart leven, vanuit de liefde voor jezelf, openen de rozen in jouw hart waardoor jij de zoete geur van het leven weer ruikt en danst in kleur. 

Wil je leren om van jezelf te houden en liefdevoller naar jezelf te worden?

Sluit Menu
×