We leven in een drukke wereld

Ontwikkelingen schieten als paddenstoelen uit de grond, dagelijks komen er nieuwe bedrijven bij en advertenties verleiden ons continue. Het is druk in de stadse omgeving. Daarnaast ligt er ook een behoorlijke druk op mensen. Tenminste, ligt die druk er echt of hebben we deze druk onszelf opgelegd? Ik denk vooral het laatste. Maar goed, de cijfers liegen er niet om. We zijn met z’n allen een stuk gestresster dan bijvoorbeeld vijftig jaar geleden. Hoe kan dat nou? Daar is een aantal redenen voor.

Er is veel meer keuze dan vroeger (NOS, 2017). En dat is te merken. Op alle fronten hebben we meer keuzes. Vroeger had je de keuze uit een paar verschillende potten pindakaas, tegenwoordig moet je kiezen tussen meer dan 30 soorten pindakaas in allerlei smaken en maten. Daarnaast begint het maken van keuzes al op jonge leeftijd. Naar welke middelbare school je wilt en vervolgens: wat wil je studeren en waar wil je studeren? Nadat je eenmaal de studiekeuze hebt gemaakt, is het ook nog maar de vraag of je de juiste keuze hebt gemaakt want het kan ook goed zijn dat je na verloop van tijd denkt: ‘Had ik toch maar die andere studie gekozen.’ Als je hebt besloten om te wisselen van studie, zal ook de portemonnee dat merken.

En de studieschuld bouwt zich maar op. En stel dat je dan de goede keuze hebt gemaakt, dan kan je ook nog overal stage lopen en een minor volgen waar je maar wilt. Keuzes, keuzes, keuzes. Maar ook op relationeel gebied zijn er veel keuzes. De alom bekende vleeskeuring van apps als Tinder en Happn brengen ook de nodige keuzestress met zich mee. Want met wie wil je op date? Er is tegenwoordig van alles heel veel keuze. Daar kunnen we simpelweg niet omheen. Hoe je daar mee om kunt gaan zonder dat het je stress oplevert kun je gelukkig leren!

De huizenmarkt en studieschulden brengen eveneens de nodige stress met zich mee (RTLnieuws, 2019).

IJSLAND LUCHT
Checklist keuzestress

Voor jou geen 10 maar 1000 anderen. Dit voel je zeker wel, he? Omdat we dus met meer zijn, willen ook meer mensen die minor in het buitenland, die toffe stageplek of die fantastische baan met toekomstperspectief. En als jij het echt wilt, zul je ervoor moeten werken. Studeren an sich is niet voldoende, je moet extra commissies, projecten en programma’s volgen om dat ene plekje te bemachtigen.

Tegenwoordig is er weinig tijd en ruimte voor niet-wetendheid terwijl juist die niet-wetendheid essentieel is om erachter te komen wat je wel wilt. Het lijkt wel alsof alles tegenwoordig snel moet gaan. Alsof we constant bepaalde doelen moeten bereiken binnen een bepaalde tijd. Naar school gaan, studeren, een carrière opbouwen, een gezin stichten, een huis kopen, et cetera, het lijkt zich allemaal in deze lineaire lijn op te moeten volgen in onze samenleving. Terwijl het leven geen lineair proces is, hebben we toch bepaalde overtuigingen van het leven waaraan een volgens ons idee mensenleven aan moet voldoen. Stiekem droom je ervan om het anders te doen, maar omdat onze samenleving zo gericht is op deze collectieve manieren van het leven leiden, is er weinig ruimte voor eigen inbreng. En als je dat al doet, dan val je al snel buiten de boot of is er geen cent mee te verdienen. En je zult toch je huur moeten betalen. Lastig!

Daarnaast is het drukker geworden in de steden (Vissers, 2019). De bevolking is gegroeid en het is overal een stuk drukker dan vroeger. Waar je vroeger nog normaal je kont kon keren op Amsterdam Centraal, neem je tegenwoordig steeds vaker de rol van sardientje in een blikje aan.

Eigenlijk kan ik nog uren doorgaan over waarom we met z’n allen een stuk meer stress hebben dan vroeger, maar dat doe ik niet. Niet omdat ik dat niet wil, maar omdat ik jullie wil laten zien dat er licht is aan het einde van de tunnel. Ik wil jullie uitnodigen om samen met mij de zelf opgestelde normen, waarden, opvattingen en ideeën te doorbreken. Laten we lekker uit de boot stappen en onze eigen boot bouwen. Want als we uit de boot van het collectieve goed vallen, is er ruimte om onze eigen boot te bouwen. En dat komt echt helemaal goed! Als je iets echt wilt bereiken, kan dat. En als niet weet wat je wilt doen en bereiken, let it be! Echt waar!

Je bent op reis

Al neem je jaren de tijd om erachter te komen wat jouw doel is in dit bestaan, het gaat er om dat je van de reis geniet. Het einddoel zal zich, wanneer je de uitdagingen des levens aangaat, toch wel manifesteren. Geniet van de weg, neem de zijwegen. En remember: mensen hebben altijd hun oordeel klaar liggen maar het gaat er om dat jij op jezelf vertrouwt en gelooft in jezelf. Je hebt het allemaal zelf in je.

 

Jij staat aan het roer

Creëer je eigen fijne wereld. Een plekje op deze aarde waar jij je fijn voelt. Ga op onderzoek uit en raak vertrouwd met het niet-weten. Kom in verbinding met jezelf. Doe alleen de dingen die je echt wilt en niet omdat anderen dat van je verwachten of omdat je denkt dat anderen dat van je verwachten. Dit is jouw leven en jij staat aan het roer. Jij bepaalt de koers. Voel aan welke keuzes goed voelen en ga daarvoor! Laat je niet overboord slaan door wind en regen. Die zijn er toch wel. Omarm de wind en de regen. Des te beter leer je over de oceanen te varen en deze te trotseren. De wereld is jouw speelveld. Jij bepaalt hoe je het spelletje speelt. Het fundament is om altijd bij jezelf te blijven en weer terug te komen bij jezelf als de wind en regen de kop opstoken.

Stress en burn-out traject

6 sessies van 60 minuten – 2 sessies per maand

Het ‘Stress & burn-out traject’ is erop gericht dat we kijken naar:

  • waar de stress vandaan komt
  • slaap, stress, ontspanning, studie/werk, voeding en beweging
  • welke factoren jou stress geven en wat er dan met jou gebeurt
  • hoe we die factoren kunnen verminderen, aanpassen of verwijderen
  • wat ervoor heeft gezorgd dat jij nu opgebrand bent
  • hoe je goed voor jezelf leert te zorgen
  • waar je nu staat en waar je naartoe wilt
  • grenzen verkennen en leren aangeven

Kosten: €600,- incl. BTW/ €500,- incl. BTW voor studenten en minima

Wat cijfers op een rijtje

Uit onderzoek van EenVandaag, dat is uitgevoerd onder 2000 millennials, is gebleken dat meer dan 60% van de millennials stress ervaart (Lubbe, 2018).

Volgens psycholoog, schrijver en spreker Thijs Launspach is stress onvermijdelijk maar hebben we uiteindelijk allemaal een keuze in hoe druk we zijn. Je bepaalt zelf of je 24/7 aan staat, hoe vaak je je mailtjes leest en of je al die sociale events afgaat. Je zult hierin een switch moeten maken en voor jezelf op een rijtje moeten zetten welke factoren jou stress geven, zodat je deze factoren kan verminderen of helemaal kan veranderen.

16% van de werknemers in Nederland ervaart burn-outklachten (Tweewieler, 2019).

De industriële revolutie in combinatie met digitalisering hebben voor een stress society gezorgd. Onze evolutionaire hersenen zijn simpelweg niet in staat om zich zo snel aan te passen aan deze veranderingen. Hersenen hebben 10.000 jaar nodig om een eigenschap te veranderen. We krijgen ook veel meer informatie tot ons dan vroeger. Dat allemaal zorgt voor veel meer prikkels en stress (Oostra, 2017).

Onze 24/7 society zorgt voor stress en angstklachten (Euronews, 2016).

Wat is er nu echt aan de hand?

Er is eigenlijk niks aan de hand. We creëren de problemen en stress zelf. We hebben ook een bepaald idee dat stress slecht is. Maar stress is evolutionair gezien een geschenk. Het zorgt ervoor dat we weten hoe we moeten handelen in bepaalde situaties. Wanneer de stress te lang aanhoudt, kan het echter wel verkeerde vormen aannemen. De kunst is om de stress te herkennen, te erkennen en de knop om te draaien. En dat is de uitdaging. Wees vooral mild richting jezelf. Wees lief voor jezelf. Je verdient het om een fijn, plezierig en ontspannen leven te leiden. En ja, stress, verdriet, woede en andere negatieve emoties en gevoelens zijn part of the deal. Omarm het en weet dat betere tijden zullen komen. ‘Cause they will. Een zaadje in de donkere grond heeft zowel zon als water nodig om te kunnen groeien en bloeien. Dit is jouw leven. Jouw proces.

Leef zonder verwachtingen. Kies je standaard pot pindakaas. Hou het simpel. Doe gewoon lekker wat je zelf wilt. Laat je keuzes niet afhangen van verwachtingen van anderen. Denk ook zeker niet dat anderen verwachtingen hebben van de keuzes die jij maakt. Waarschijnlijk hebben anderen wel ideeën maar dat zijn de ideeën van de ander. Dat zijn niet jouw eigen ideeën. Vraag jezelf gewoon echt af wat jij wilt doen en bereiken en ga daarvoor. Laat je keuzes alsjeblieft niet van anderen afhangen. Je bent hier gekomen om een bepaald doel te vervullen. Leef jouw leven op jouw manier en heb gedurende deze reis ook zeker veel plezier.

Van hoofd naar ziel, hart en handen

Onze huidige maatschappij, en dus economie, is veelal gebaseerd op hoofdwerk. We zitten veel in ons hoofd. We maken berekeningen in ons hoofd, verrichten veel werk achter onze computer waarbij we in ons hoofd zitten, we denken veel na en maken ons veel zorgen over de toekomst. We leven minder met ons hart, onze intuïtie, onze buik, onze ziel en handen. We zijn functies gebaseerd op het hoofd als ‘hoogopgeleid’ gaan zien en functies gebaseerd op handen als ‘laagopgeleid’.

En wat blijkt? Hoogopgeleide hoofdwerkers hebben meer last van depressies, stress, prestatiedruk en burn-outs. Een duidelijke oorzaak/gevolgrelatie als je het mij vraagt. Wanneer je alleen maar in je hoofd zit, uit zich dat later in vage klachten, angst, somberheid en stress. Wie met zijn hart, handen en ziel leeft, is daarentegen veel meer bezig met de wereld om zich heen en zit veel minder in het hoofd.

Doorgaan, niet opgeven, even een griepje pakken en zo weer beter

Het lijkt wel alsof hoe drukker, hoe beter het mandaat is geworden. Vooral niet opgeven en je agenda zo vol mogelijk inplannen. Stilte? Alleen zijn? Wat is dat? Stress? Nee joh, ik doe toch aan mindfulness.

Paradoxaal genoeg denken mensen dat wanneer ze aan yoga en mindfulness doen, ze geen stress meer hebben terwijl dit eveneens stress kan veroorzaken. Waarom? Omdat ze simpelweg geen tijd nemen om te niksen! ‘Even een yogalesje tussendoor’ is niet bepaald effectief als je daarna nog een afspraak hebt staan of je nog 5 dingen op je to do-lijstje. Doe eens lekker niks!

Even niksen, stil staan en tijd met jezelf doorbrengen zit er voor velen niet meer in. Juist de tijd die je met jezelf doorbrengt, niks doet, wandelt, een boek leest of naar muziek luistert is essentieel. Multitasken bestaat niet. Muziek luisteren terwijl je appt? Vergeet het maar! Wie echt naar muziek wilt luisteren, zal z’n telefoon weg moeten leggen. Singletasken, niks doen, nee zeggen, verminderen, ontspannen, ontladen en opladen zijn voor mij peilers van een gezonde leefstijl om stress in een goede balans te houden.

Starting a movement

Lieve mensen, zullen we de versnelling een tandje lager zetten en gewoon leven?

Er is geen top die je hoeft te bereiken. Je hoeft geen carrière te maken. Je CV hoeft geen 5 pagina’s lang te zijn. Je hoeft geen 2.000 LinkedIn connecties te hebben. Je hoeft niet naar ieder feestje. Je hoeft niet met iedereen bevriend te zijn. Je hoeft niet binnen een uur te reageren. Je hoeft niet overal ja op te zeggen. Je hoeft niet vijftien dingen naast je werk of studie te doen.

Laten we met z’n allen de versnelling van standje 18 naar standje 3 zetten en gewoon werken om rond te komen, leuke dingen doen, ontspannen, wandelen, een sport beoefenen die we leuk vinden, onze agenda niet te vol plannen, gezonde voeding eten, samen zijn met familie en vrienden, op vakantie gaan, een boek lezen, een beetje niksen, een filmpje kijken en een baan te hebben die ons vooral niet te veel stress geeft. Gewoon een leuke functie. Waar we voldoening uithalen maar die ons niet wakker laat liggen of van ons verwacht dat we 24/7 aan staan. En laten we vooral het idee dat hoofdwerkers hoogopgeleid zijn en handwerkers laagopgeleid loslaten!

Je bent pas echt intelligent als je gezond, tevreden en gelukkig bent!

En daar heb je echt geen hbo of universitaire studie voor nodig!

Sluit Menu
×
×

Winkelmand