Hoe word je écht authentiek en vind je je ware identiteit? + 5 tips

Hoe word je écht authentiek en vind je je ware identiteit? + 5 tips

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: authentiek zijn in onze met gedragsregels en waardeoordelen overspoelde samenleving is een partijtje moeilijk. Het is net alsof je in je nakie over straat loopt en iedereen het over je heeft en naar je wijst maar jij ervan overtuigd bent dat je doet wat goed voelt omdat het is wie je bent. 

Fuel your passion

Psycholoog Kennon Sheldon omschrijft authentiek gedrag als het handelen dat we in vrijheid hebben gekozen en de manier waarop wie we zijn uitdrukken. Authentieke mensen handelen naar hun kernwaarden en identiteit. Dan komen we op het volgende puntje aan: wat is een identiteit en hoe ontwikkel je een eigen identiteit?

Psycholoog en schrijver David Benner beschrijft identiteit als ‘de manier waarop we ervaren wie we zijn, het ‘ik’ dat ieder van ons in zich draagt.’ Echter zijn wij enorm afgedreven van ons echte ik, ons ware zelf, in ons. We definiëren ons ik aan de studies die we hebben gedaan, onze baan, onze kleding, onze financieel status, onze successen, onze spullen, onze sociale kringen.. En ga zo maar door. Ons ware ik is vervuild geraakt van externe, materiële zaken die we linken aan wie we zijn.

Beeld je eens in dat alles wegvalt. Je hebt geen huis meer, geen baan, geen vrienden, geen kleding, geen successen, geen geld, geen spullen, etc. Wat blijft er dan van jou over? Wanneer we al die lagen afpellen en al onze oordelen, overtuigingen, opvattingen en aannames ook nog eens vaarwel weten te zwaaien, dan pas landen we op luchthaven ‘The True Self.’ Maar goed, dat is een lange, lange vlucht en niet iedereen wil aan boord stappen om die reis te maken.

Hoe kom je dieper tot je ware identiteit waardoor je authentieker wordt?

Bewustwording, aanwezigheid, kwetsbaarheid, zelfobservatie en zelfacceptatie. En bovenal: meditatie. Dit waren de woorden die direct bij mij naar binnen schoten.

  1. Allereerst is het belangrijk om open te staan. Een open hart te hebben en een lege geest. Deze stap is geen kant-en-klare maaltijd die je koopt in de supermarkt maar eerder een recept a la Gordon Ramsay. Hiervoor kan je gedurende een langere tijd mediteren. Yoga werkt ook fijn om te zorgen voor een open hart en lege geest. En nee, daar hoef je niet met gestrekte benen een forward fold voor te kunnen maken.
  2. De tweede stap in het proces is om je bewust te worden. Word je bewust van je eigen gedachten, je eigen opvattingen, je eigen overtuigingen. Stel jezelf vragen als ‘Wie ben ik? Waarvoor ben ik hier? Waar gaat mijn hart harder van kloppen? Waar kom ik iedere ochtend mijn bed voor uit?’ Ontdek waar jij energie van krijgt.
  3. Probeer kwetsbaar te zijn, hoe spannend dat ook is. Juist door je kwetsbaar op te stellen, open je je hart. Je hoopt natuurlijk dat je niet gekwetst zal worden omdat dat je hart pijn zal doen. Wanneer je tegen de stroom inzwemt, zal je hoe dan ook op weerstand stuiten. Mensen zijn namelijk niet van jou gewend dat je opeens de andere richting in zwemt. Het vraagt om lef, moed en doorzettingsvermogen om te blijven volhouden. Keer keer op keer weer terug naar jezelf en blijf in jezelf geloven.
  4. Mediteer. Een van de meest gezegde opmerkingen die ik hoor, is: ‘Ik kan niet mediteren. Ik heb er geen focus voor.’ En dat is ‘m nou juist. Focus ontwikkel je door te mediteren. Het is zelfdiscipline om deze practice in je dagelijkse leven te integreren. Door te mediteren vallen lagen van je af waardoor je beetje bij beetje dieper komt bij de kern van jouw identiteit. Door te mediteren, vallen woordloos puzzelstukjes op hun plaats en kom je er zonder er ook maar een woord over te spreken achter dat jij niet jouw baan, huis, werk, financiën en spullen bent. Je bent een groter goed dan het materiële.
  5. Wees aanwezig, in alles wat je doet. Ik geloof absoluut niet in het concept multitasken. Je hebt 100% aandacht en die 100% aandacht kan je maar op één ding tegelijk richten. Je kunt niet 100% aanwezig zijn bij je telefoongesprek en 100% aanwezig bij je eten. Het is het een of het ander. Wanneer je niet volledig aanwezig bent, zijn je gedachten ergens anders. En dat is zonde. Je neemt minder waar, waardoor je minder van dat huidige moment kan genieten en het in je op kan nemen.

Authenticiteit, het vinden van je ware ‘ik’, is bewust of onbewust iets waar we allemaal naar op zoek zijn. Ons ware ik zit verscholen in ons, onder al die laagjes stof. Ik zie het als onze taak om als ontdekkingsreizigers van het leven de laagjes stof af te pellen zodat we komen bij de kern van wie wij werkelijk zijn. We weten het vaak wel maar we voelen het nog niet. Dat gevoel, waarvan we weten dat het er zit, dat is je ware identiteit.

In hoeverre heb jij kennis gemaakt met jouw echte ik?

Het onderzoeken van je identiteit is een proces waar coaching je bij kan helpen. Door middel van coachende vragen pel je lagen af en leer je je ware zelf kennen wat zich resulteert in het maken van weloverwogen keuzes die jouw waarden en identiteit belichten. Voel je dat het kriebelt in jou om jezelf beter te leren kennen? Ik begeleid je graag in jouw proces naar je ware ik. Stuur mij een mailtje op info@jeanineleenheer.nl en let’s connect! <3

Sluit Menu
×