Hoe ik van McDonald’s verslaafde veganist werd

Hoe ik van McDonald’s verslaafde veganist werd

Vroeger at ik alles wat los en vast zat. Ik begon mijn dag tijdens de basisschoolperiode het liefst met M&M’s, at tussendoor Mars Delight of speculaasjes, lunchte met boterhammen met kaas en pindakaas en hagelslag, kocht na school snoepjes bij Primera, at gewoon m’n portie aardappelen, groenten en vlees tijdens het avondeten en nam in de avond nog een bakje chips. Zo zag mijn voeding er een beetje uit. In het weekend werkte ik met gemak een grote bak Ben & Jerry’s naar binnen en reden we regelmatig met mijn vader naar de Subway of de McDonald’s.

Good food
= good mood

Destijds had ik geen besef van wat gezond was en wat niet. Natuurlijk wist ik van ‘An apple a day keeps the doctor away,’ maar daar hield het ook wel een beetje bij op. Mijn voedingspatroon werd pas echt erg toen ik naar de middelbare school ging. Ik gooide tussen de middag mijn boterhammen vaak weg, of nam deze als tussendoortje, en kocht bij de Albert Heijn frikandellenbroodjes en de goedkope destijds 0,33 cent chocolade. Soms maakten de frikandellenbroodjes plaats voor satébroodjes, focacciabroodjes of een ‘Ambachtelijk’ eier- of rundvleesslaatje van nog geen 60 cent. Ook rekende ik regelmatig roze koeken of frietchips af, want die zijn zo lekker goedkoop. Mijn middelbare school zit in Rotterdam. Na school ging ik af en toe met vriendinnen naar de ‘stad’ om een beetje te shoppen of wat te eten bij de McDonald’s.

Dat ging van kwaad naar erger. Een af en toe bezoek aan de McDonald’s werd een regelmatig bezoek aan de McDonald’s. Op een gegeven moment ging ik wel vijf keer per week naar de McDonald’s om mijn favoriete McChicken met friet en cola light te eten en drinken. Soms ging ik tijdens een tussenuur naar de McDonald’s maar meestal na school. En altijd in het weekend. Op zaterdag ging ik naar de stad en op zondag naar Zuidplein. Soms stond ik er zelfs al voordat de McDonald’s open was. Een bezoekje aan Amsterdam begon ik met een Big Tasty en als m’n vader vroeg waar we wilden eten, riep ik meteen: ‘McDonald’s!’ Yes, that was me. Old me.

Je kan gerust zeggen dat ik verslaafd was aan McDonald’s. Enkele jaren later toen mijn McChicken verslaving plaats had gemaakt voor een sushiverslaving gecompenseerd met de nog goedkopere McChili Chicken, maakten een vriendin en ik zelfs een liedje over de McChili Chicken:
‘McChili Chicken, McChili Chicken, McChili Chicken, we are on our way, we are on our way, we are oooooon ooooouuuur waaaaaaaay!’ Een liedje kan je het niet echt noemen maar dit zongen we na een avondje stappen terwijl we naar de McDonald’s liepen. Toen ik een jaar of zestien was, begon mijn suhsiverslaving. Een wat duurdere verslaving, maar ‘gelukkig’ verkocht Albert Heijn goedkope sushi en waren er ook goedkope sushitoko’s te vinden naast mijn destijds favoriet Sumo.

Mijn voedingspatroon veranderde langzaamaan toen ik op mezelf ging wonen maar nog steeds maakten de frikandellenbroodjes, McChickens en sushirollen deel uit van mijn leven. Ik had geen weet van bewerkte voeding en wat er nou zo slecht was aan een frikandellenbroodje. Tijdens mijn studie kreeg ik les in voeding en ik denk dat dit het begin was van mijn zoektocht naar gezonde voeding.

Ik leerde destijds meer over de definitie van voeding, de herkomsten van voeding, de werking van voeding en wat je allemaal met voeding kan doen! Voeding als verbindend element, voeding als design, voeding als onderwerp van het gesprek en ga zo maar door. De echte verandering in mijn voeding begon toen ik naar Chili verhuisde in juli 2016. Voor die tijd had gelukkig de Mars Delight plaatsgemaakt voor een mandarijn en een banaan en maakte ik in het weekend zelf liever havermoutpannekoekjes dan dat ik weer naar de McDonald’s ging. Maar toen ik in Chili woonde veranderde mijn voedingspatroon pas volledig!

Ik herinner me nog goed dat ik daar in de supermarkt liep en dat ik zulke grote stukken vlees zag hangen, lappen vlees waar het bloed nog uit droop. Ik dacht: ‘This is it, ik word vegetariër.’ Ik ging de uitdaging een maand aan en dat beviel eigenlijk zo goed dat ik sindsdien gestopt ben met vlees eten. Ik at nog wel af en toe sushi, een pescotariër te noemen, maar heb sindsdien nooit meer een koe, varken, kip, konijn of wat dan ook in mijn mond gehad. Ik voelde me beter, at gezonder, meer fruit en groenten en ik voelde me er prettig bij dat er geen ‘landdieren’ meer geslacht werden voor mij. Destijds had ik namelijk nog de overtuiging dat het anders was bij vissen en bij koeien die voor de zuivelindustrie gebruikt werden. Maar goed, stap 1 was gezet!

Rond maart 2017, toen ik inmiddels 3 maanden terug was in Nederland, besloot ik om veganistisch te eten samen met een vriendin. Dit hield ik twee maanden vol. Ik kreeg namelijk enorm veel last van een opgeblazen buik, obstipatie en winderigheid. Het was op een gegeven moment zelfs zo erg, dat ik naar de diëtiste ging. We probeerden van alles uit maar het enige dat daadwerkelijk effect had op mij was het FODMAP-dieet. Een tijd lang heb ik dit dieet onder redelijk streng regime gevolgd. Na verloop van tijd namen de klachten af, en kon ik weer wat meer voeding toelaten in mijn voedingspatroon.

Echter, het voelde voor mij nog niet goed. Ik was dan wel vegetariër maar inmiddels wist ik ook hoe het er in de zuivelindustrie aan toe ging. Ik ervoer een tweestrijd: ‘Of iedere dag buikpijn en veganistisch eten, of als vegetariër door het leven, wetende wat er met de dieren is gebeurd waar mijn plak kaas van is gemaakt.’ Ik besloot om nog tijdje vegetariër te blijven uit gemak en comfort.

18 December 2018 heb ik een volledige switch gemaakt tot veganist en ben ik niet meer volledig afhankelijk van de fodmap-arme producten. Ik begon te experimenteren met groenten en fruit en maakte de lekkerste gerechten. Ik heb koken altijd al leuk gevonden, niet vanuit huis uit meegekregen, maar sinds ik bij de diëtist liep in de zomer van 2017, werd koken mijn passie. Juist vanwege het experimenteren met voeding en wat de effecten daarvan waren, maakte het voor mij zo leuk. Natuurlijk niet altijd omdat bepaalde voeding mijn klachten verergerde maar het was een leuke experimentele fase.

Ik begon mij steeds meer in voeding en kruiden te verdiepen en wat de effecten van voeding en kruiden op ons lichaam zijn. Ik keek verschillende documentaires, las boeken, keek naar talks, ging naar lezingen en zocht online informatie op. Tijdens mijn studie tot Leefstijlcoach aan de Bold Coach Academy heb ik ook veel over voeding geleerd en wat de effecten zijn voor ons fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel welbevinden.

Als je nu aan mij zou vragen wat mijn lievelingseten is, dan zou ik oprecht zeggen: salade. Een rijkgevulde salade met spinazie, maïs, kikkererwten, komkommer, cherrytomaatjes, avocado, kropsla, plantaardige kip, geroosterde amandelen, bosui, kruiden en een lekkere dressing, daar zeg ik geen nee tegen. Het duurde even, maar ik heb inmiddels een fijne liefdesrelatie met voeding. Voeding is voor mij de bron van alles. Zelfs in een stadse omgeving, kun je zo gezond en onbewerkt mogelijke voeding vinden en eindeloos variëren.

Ik heb inmiddels de frikandellenbroodjes, McChickens, sushirollen, goedkope 0,33 cent chocolade, pakjes, zakjes en potjes vaarwel gezwaaid en koop nu bijna alleen nog maar voeding die een positief effect heeft op mijn lichaam. Af en toe maak ik natuurlijk een uitzondering. Wat dacht je van vegan Ben & Jerry’s of een lekker stuk vegan taart? Daar zeg ik zo nu en dan ook zeker geen nee tegen. Voeding is mijn medicijn, mijn inspiratie en mijn energie.

Waar ik ook van geniet is het maken van food foto’s, zoals jullie misschien wel weten. Regelmatig deel ik mijn creaties op mijn Instagramaccount en ik hoop dit dan ook te blijven doen. Ik maak graag eenvoudige en lekkere vegan recepten die je ook op mijn receptenpagina terugvindt. Er komen nog veel meer recepten aan!

Nu ik heb gemerkt wat de effecten van gezonde voeding is op mijn lichaam, wil ik nooit meer terug naar een patroon met ongezonde voeding. Ik geniet er zelfs van om een slakrop naar binnen te werken. En ja af en toe werk ik ook een zak chips naar binnen. It’s all about balance! <3

Ik wil je graag helpen bij het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon. Wanneer je eenmaal de kennis en kunde hebt, is het maken van gezonde keuzes veel eenvoudiger, zelfs wanneer je haast hebt en even snel een gerecht in elkaar wilt flansen. Let’s connect en ik help jou naar een nieuw voedingspatroon.

Heel veel liefs,

Jeanine

Sluit Menu
×