Een juiste balans vinden

Een juiste balans vinden

Toen ik aan mijn opleiding als Leefstijlcoach begon in januari 2019, vond ik het nog lastig om een balans te vinden tussen een volledig gezonde leefstijl en ongezonde keuzes. Aan de ene kant was ik Healthy Jeanine. Jeanine die iedere ochtend een work-out doet, mediteert, paar keer per week aan yoga doet, iedere dag gezond eet, op tijd gaat slapen en weinig stress ervaart. Maar aan de andere kant had ik mijn drukke sociale leven met veel feestjes, festivals en leuke afspraakjes. Wanneer ik de volgende dag met comfy food (patatjes, een salade (want salade is en blijft mijn lievelingseten) met extra veel vegan mayo, en een vegan kipburger (met nog meer mayo) aan tafel zat, kon ik me weleens schuldig voelen wanneer ik een dikke friet onder had gedompeld in een dikke klodder mayo. Of wanneer ik op dat feestje net iets teveel had gedronken en er zeker van was dat ik een kater zou hebben de volgende dag. ‘Was ik dan wel geschikt als Leefstijlcoach?’ Vroeg ik mezelf dan af.

we fall. we break. we fail. but then we rise we heal we overcome

Ja, ja en nog eens ja. Het leven gaat niet over ‘het perfect doen’, altijd maar bezig zijn met sporten en gezond eten, alle verleidingen weerstaan of nooit een glas alcohol drinken. Naar mijn idee gaat het leven over het vinden van balans en met mildheid naar jezelf kijken wanneer je ‘de mist in bent gegaan’. Dat hoort er allemaal bij. Het gaat er niet zozeer om wat er gebeurt (tot op zekere hoogte), maar hoe je ermee omgaat.

Ik heb geleerd dat voor alles een oplossing is en dat balans samen met mindset en mildheid de sleutels zijn tot gelukkig zijn. Toen ik een tijdje aan het daten was met een jongen konden we soms uren praten waardoor we soms de tijd vergaten. We konden praten tot diep in de nacht. Het voelde dan alsof we in een andere dimensie waren. Soms was het dan opeens 03:00 ’s nachts terwijl we de volgende ochtend weer om 07:00 op moesten staan. Dit hielden we een tijdje vol totdat we merkten dat we heel moe waren, hoe bijzonder onze ontmoetingen ook waren. We hadden echt slaap nodig. Hoe fijn de gesprekken ook waren, we misten belangrijke uren slaap.

Dit is zo’n typisch voorbeeld van de mist ingaan. In the name of love nog wel! Wat liefde wel niet met je doet. Gelukkig voelden we ons al snel beter na enkele nachten goed te hebben geslapen, gegeten en gesport te hebben. Soms kwamen er gevoelens van schuld naar boven en gedachten als: ‘Waarom heb ik dit gedaan? Waarom heb ik niet beter voor mezelf gezorgd? Hoe kan ik nou aan anderen het belang van genoeg slaap uitleggen terwijl ik zelf toen niet eens voldoende sliep?’ Gelukkig kon ik al snel de situatie relativeren. Ik ben ook een mens. Ik ben hier om te leren en ik kan simpelweg niet altijd alles op de gezonde manier doen. Wij mensen zijn niet altijd in staat om voor de optie te kiezen die het beste voor ons is. Ook al is deze optie beter voor onze gezondheid, soms nemen keuzes die we in dat moment maken op basis van hormonen, chemie, aantrekkingskracht, lust, verbinding en liefde de overhand. En dat zijn lang niet de gezondste keuzes!

Voel jezelf niet schuldig als iets niet is gegaan zoals je had gewild

Voor alle aspecten van het leven geldt dat de manier waarop je met een situatie omgaat en naar jezelf kijkt, invloed heeft op hoe je over jezelf denkt en hoe je in de toekomst reageert wanneer zich weer een dergelijke situatie voordoet. En die reactie in de toekomst hoeft lang niet te betekenen dat je het die keer anders gaat doen, maar het leert je wel om op een mildere manier met de situatie om te gaan. Ik denk dat veel van ons zich erin herkennen dat ze na een avond stappen denken: ‘Ik ga nooit meer drinken!’ Wedden dat dat vaak niet lukt? En als je dan drinkt nadat je hebt afgesproken met jezelf om niet meer te drinken, kun je je best wel schuldig voelen.

Wat werkt dan wel?

Wat wel werkt wanneer je iets hebt gedaan wat je eigenlijk liever niet had willen doen, is om realistische gedachten te formuleren die in lijn zijn met hoe je over jezelf wilt denken. Een gedachte als: ‘Ik ga nooit meer drinken,’ is geen realistische gedachte als je wel van een wijntje of biertje houdt op een feestje of tijdens het uitgaan. Wat wel een realistische gedachte is, is: ‘Ik ga even proberen om een tijdje niet te drinken. Als dit niet lukt omdat ik, een vriend, vriendin of familielid iets te vieren heeft, is dat ook oké. Ik ben een mens en ik ben hier om te leren, niet om het perfect doen.’

Veelal wordt gedacht dat men van fouten maken leert door vervolgens die fout niet meer te maken. Door op deze manier te denken, leg je jezelf in feite een enorme beperking op. Je denkt: ‘Nu heb ik een fout gemaakt, de volgende keer maak ik deze fout niet meer.’ Wanneer dit bijvoorbeeld het geval is met een drankje teveel en je de verleiding niet hebt kunnen weerstaan, begint het weer van voor af aan. Je voelt je namelijk toch weer schuldig. Ik denk dat het hulpvol is om te beseffen dat je niet van fouten leert door het de volgende keer anders te doen maar door op een andere manier naar de situatie te kijken en ermee om te gaan.

Voor alles is een oplossing

Het fijne aan het ‘goede’ en het ‘foute’, ook al denk ik liever niet zo maar het goede bestaat in het kwade en het kwade bestaat in het goede, is dat het ‘foute’ ten allen tijde opgelost kan worden met het goede. Voor alles is een oplossing mogelijk. Ook al lijkt die soms nog zo moeilijk of ook al lijkt het zo lang te duren voordat de oplossing zich aandient of dat je er klaar voor bent, wanneer de tijd rijp is, zal een oplossing zich aandienen. Het leven bestaat uit gebeurtenissen die gebeuren waar je geen invloed op hebt maar ook uit keuzes waar je wel invloed op kan uitoefenen.

Op bepaalde gebeurtenissen heb je simpelweg geen invloed. Een ziekte, overlijden van een dierbaar persoon, een miskraam, een depressie (tot op zekere hoogte heb je hier wel invloed op), suikerziekte type 1 en nog een aantal andere gebeurtenissen. Op andere gebeurtenissen heb je wel invloed maar zelfs al heb je hier invloed op, je kan niet altijd de gezondste keuzes maken. Zonder het maken van ‘verkeerde’ keuzes, ben je niet in staat om keuzes te maken die wel bij je passen. En bovendien, wie bepaalt wat goed en fout is?

Als jij het leven leidt dat je wilt leiden met ongezonde keuzes van dien maar je wel lekker in je vel zit en doet wat je wilt doen, wie is Joost dan om te bepalen dat jouw keuzes ongezond of fout zijn? Joost mag het echt niet altijd weten hoor. Jij bepaalt welke keuzes je maakt, wat je laat gebeuren en hoe je ermee omgaat. Zolang je maar met mildheid en een positieve mindset ermee omgaat, dan komt alles goed.

Sluit Menu
×