Breath Trauma Release ervaring in Ubud

Breath Trauma Release ervaring in Ubud

Inmiddels speur ik al even het internet af naar soortgelijke breathworksessies in Rotterdam en omstreken en ik ben tot de conclusie gekomen dat het aanbod bijzonder schaars is. Sowieso verschijnen er maar weinig zoekresultaten en zie ik voornamelijk ademcoaches en weinig sessies in groepsverband. Ik heb een dame in Den Haag gevonden die breathworksessies in groepsverband geeft maar in Rotterdam heeft mijn speurneus nog geen breathworksessie in groepsverband kunnen vinden.

INHALE the good shit, exhale the bullshit

Wat is breathwork?

Breathwork ook wel ademwerk genoemd gaat over bewust ademen. Ademen is het fundament van ons bestaan. We kunnen een been missen, zelfs een orgaan en zelfs delen van de hersenen maar wanneer de ademhaling stopt, stop jij met leven. Al duizenden jaren vormt de ademhaling voor mensen de basis van hun leven. Veel monniken, boeddhisten, soefisten en yogi’s weten niet anders. Pas sinds de jaren 70 is ademwerk naar het Westen gekomen.

Iedere reactie van het lichaam reguleer je met je ademhaling en juist daarom is bewust ademen zo belangrijk. Wanneer je stress hebt of angstig adem je veelal onbewust. En dat heeft negatieve gevolgen voor je lichaam op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. De reactie op een situatie sla je onbewust op in je lichaam.

Wanneer ik rustig adem, voelt de koude douche prima aan

Sinds een klein jaar neem ik iedere ochtend een koude douche. Voordat ik de knop van de douche omdraai, zorg ik ervoor dat ik heel rustig in en uit adem. Wanneer ik de knop heb omgedraaid, blijf ik rustig ademen. Door hierop te focussen, word ik minder meegesleurd in de koude temperatuur van het water waardoor ik niet hoef te trillen en geen kippenvel krijg.

Wat is de Breath Trauma Release les van Radiantly Alive?

Tijdens een Breath Trauma Release sessie, laat je onder andere trauma’s en vecht- en vluchtreacties los die diep in je spieren en je zenuwstelsel liggen opgeslagen. Wanneer vecht, bevries of vluchtreacties niet worden losgelaten, vormen deze reacties als gevolg van een traumatische gebeurtenis op latere leeftijd een blokkade. Deze blokkade kan zich uiten in pijn, spanning, ziekte, ongezond gedrag en een slechte ademhaling.

De Breath Trauma Release is een duik naar binnen met een verbonden ademhaling ondersteund door bewegingen van het lichaam, aanraking, geluid en emoties. Trauma’s van zowel vorige als huidige levens en past karma worden opgeruimd en er komt meer ruimte voor lichtheid, liefde en geluk.

Wat heb ik ervaren?

Het was mijn eerste ervaring met breathwork en wist daarom niet wat ik kon verwachten. Ik was opgewonden en nieuwsgierig naar wat er komen ging. Ik lag op een matje aan de zijkant en we begonnen allemaal in de kleermakerszit met een korte meditatie. De begeleidster gaf instructies over de ademhaling en na de korte meditatie begon de begeleide ademhalingssessie. Deze maakte kort daarna plaats voor ademen op eigen tempo. Door de mond. Een uur lang door je mond ademen.

Na zo’n drie minuten (geen idee of het er daadwerkelijk drie waren maar zo voelde het), begon ik heel heftig te ademen. Mijn lichaam bewoog mee van voren naar achter. Ik had mijn ogen gesloten, net als de hele groep. Ik hoorde anderen mensen ook ademen en bewegen. Ik bewoog op mijn plaats van achter naar voren. De tranen begonnen te stromen en ik begon nog heftiger te bewegen. Met mijn handen aaide ik mijn benen om mijn lichaam te vertellen dat het goed is.

De laatste keer dat ik zo heftig moest huilen was meer dan een jaar geleden. Wat een tranen. En dat zonder ‘aanduidbare oorzaak’. Ze bleven maar stromen en ik liet het allemaal toe. Op een gegeven moment kwam de begeleidster van de sessie naar mij toe en vertelde me dat ik rustiger moest ademen. Ze raakte een paar drukpunten aan op mijn rug en masseerde mijn onderrug waarna mijn ademhaling rustiger werd.

Heel veel woorden heb ik niet voor deze sessie, het is anders dan bij de Ancient Sound Healing bijvoorbeeld, waar ik ook ‘dingen’ zag. Dit was een pure ervaring waar ik mijn emoties en gevoelens toeliet. Na de sessie wilde ik zo snel mogelijk naar de bewoonde wereld en voelde ik een gevoel van opluchting in mij en over mijn lichaam heen. Heel veel kan ik er niet meer over zeggen, behalve dat ik heb gevoeld en voel dat de Breath Trauma Release echt om releasen ging en dat de release plaats heeft gemaakt voor verlichting, rust en opluchting. Hoe fijn is dat? En dat zonder een woord te hebben gesproken. Wat is het lichaam toch een bijzonder instrument waar we nog zoveel mee kunnen experimenteren.

Hoe kan het dat deze methode bijna niet voorkomt in Nederland?

Goede vraag! Ik denk dat dat er vooral mee te maken heeft dat het gewoon iets is vanuit het Oosten en dat het in een land als Nederland door voorgaande generaties als iets ‘zweverigs’ zou kunnen worden gezien. Ik denk dat mijn generatie er al veel meer voor open staat en ik hoop dan ook dat dergelijke therapieën/methoden dan ook steeds meer zoden aan de dijk zet.

Ik heb wel gemerkt dat meditatie steeds toegankelijker en geaccepteerd wordt. Door sceptici, zoals mijn opa en vader, wordt het nog steeds in het hokje ‘op een zwevend tapijt’ gestopt maar meer en meer mensen weten wat meditatie is, hebben het weleens gedaan of doen het vaker. Ik verwacht dat dit over zo’n 5-10 jaar ook met ademwerk het geval is. Tenminste, dat hoop ik. De basis van ons bestaan is ademen. Vanuit onze ademhaling kunnen we alles oplossen, genezen en loslaten. En dat is waar meditatie en ademwerk om de hoek komen kijken. Ik heb hoop!

Sluit Menu
×